Oevergesprekken gaan over het hervinden van je stroming. De afgelopen jaren zijn een stroming aan tegenslagen, nare nieuwsberichten en andere negativiteit geweest. Een murwgeslagen tijd. Een overstroming die veelal heeft gezorgd voor stilstand van de mens omringd door inspiratieloosheid, depressies, eenzaamheid en geen eigen controle over het reilen en zeilen van het individu zijn in een maatschappij.
Tijdens deze eerste bijeenkomst van oevergesprekken, gaan we op zoek naar wat de “steen” is die jouw stroming doet (her)ontdekken. Wat is jouw vlam die weer zorgt dat je gaat branden? Jullie zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het gespek, dat wordt gevoerd door diverse makers en het publiek, door middel van een vrije gespreksvorm.
Voor dit eerste gesprek – Steen in de rivier – vragen we jullie om een eigen steen mee te nemen, als entree: zoals we wel eens een schelp meenemen van het strand wordt publiek uitgenodigd in de stad op zoek te gaan naar een steentje (of van huis/tuin). Deze worden gezien als waarde, een betaalmiddel in natura, en worden op de wand aangebracht tijdens het evenement. Door deze naar eigen invulling achter elkaar te plaatsen, ontstaat op de wand een “stroom aan steentjes” die de hele maand blijft hangen.
Tijdens de 2e editie bouwen we voort op de stroom. Hoe ga je verder, waar wil je naartoe na het hervinden van je aanjager.
*NB programma is Nederlands gesproken
Geïnspireerd door de tekst van Bram Vermeulen uit De Steen:
Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten
Ik leverde ’t bewijs van mijn bestaan
Omdat, door het verleggen van die ene steen
Het water nooit dezelfde weg zal gaan
Foto gemaakt door Rein Kooyman
De oevergesprekken worden gevuld met een expositie, presentaties, voordrachten, een wandeling en poëzie. Het programma wordt omlijst door dichter en presentator Wessel Klootwijk.
• Maud van den Beuken – kunstenaar en veldwerker
Maud van den Beuken (1993, Venlo, NL), wonend en werkend tussen Rotterdam (NL) en Hamburg (DE), kenmerkt haar artistieke praktijk als avonturier en veldwerker door een onderzoekende houding waarbij zij het landschap op een 1:1 schaal meet, scant en in kaart brengt. Vanuit een onuitputtelijke nieuwsgierigheid naar de positie van de mens tussen het aardoppervlak en het hemelruim, onderzoekt zij hoe wij hier tussen bewegen en hoe we deze twee ruimtes indelen. Door een vogelperspectief binnen de cartografie aan te nemen, is de mens de architect van de aarde geworden. Maud onderzoekt dit onderwerp niet alleen op een theoretische, maar juist op een fysieke manier in vaak langdurige onderzoeksprojecten in samenwerking met (natuur)wetenschappers en ingenieurs. Door rivieren te voet te volgen als de rivier af te tasten met sonartechnologie zoekt zij naar tastbare manieren om contact te maken met onze leefruimte. Kan een fysiek begrip van de aarde het een meer coëxistentieel karakter geven?
Eerder bracht Maud de Mississippi rivier op een 1:1 schaal in kaart. In haar huidige project onderzoekt zij deze methode van in kaart brengen ook voor de Nieuwe Maas. Hierbij vraagt ze zich af hoe de mens eigenaarschap kan ervaren over de rivier. Kan cartografie op ware schaal onze relatie tot de rivier veranderen?
• Rein Kooyman – kunstenaar
Rein Kooyman’s werk is verspreid over een scala van creatieve landschappen, hij vindt inspiratie door verschillende culturen en de natuur. Dit komt voort uit zijn jeugd, toen hij opgroeide omringd door cinematografische landschappen en de uitgestrektheid van de duinen en de Noordzee. Een liefde voor natuurlijk licht, reizen en mondiale vergezichten zijn slechts enkele van zijn drijfveren tijdens het ontwikkelen zijn carrière. Het werk van Rein Kooyman kenmerkt zich door de schijn van soberheid. Een subtiele vorm
van somberheid die je op magische wijze dwingt om stil te staan.
• Emke Goijens – literatuur en taal
Emke Goijens is een 32-jarige schrijfster afkomstig uit Antwerpen. Ze schrijft proza en poëzie (sinds haar 10e jaar) en dankzij haar schrijfopleiding via het DKO (Deeltijds Kunstonderwijs) werkt ze aan Steentje, een novelle waarin ze op zoek gaat naar hoe verslaving, een vader en een dochter met elkaar zijn verbonden. Thema’s die terugkeren in Emke’s werk zijn zoeken naar verbinding, natuur en muziek, ze schrijft met een fijngevoeligheid en de nodige dosis zelfspot/ironie. Overdag een business woman (investeringsfonds) en by night een creatieveling, een balans die haar goed bevalt.
Ze is een grote muziekliefhebber en dat sijpelt ook door in haar teksten. Verwacht een experiment in het verbinden van muziek, geluid en woord – via soundscapes.
• WaterWalks – interactieve wandeling langs het water
WaterWalks laat je kennis maken met De Maas en laat je op een andere manier kijken naar het water en alles wat daar omheen gebeurt. Want een rivier is meer dan water dat stroomt. Het water, de oevers, de schepen, het leven in het water, en de mensen die langs het water wonen.
Al die dingen zijn samen De Maas. Wat zie jij in het water? Zoek je eigen stukje uit en maak je eigen verhaal, dat je met anderen deelt. Iedereen kan meedoen door de WaterWalks app te downloaden en te gaan wandelen, om zo met alle andere WaterWalkers het verhaal van De Maas in beeld brengen. Via de app deel je gedachten, beelden, herinneringen en persoonlijke observaties die je achterlaat op de plek waar je bent. Zo bouw je mee aan de nieuwe waterkaart van de Maas.
Foto: Maud van den Beuken, Echo Nieuwe Maas (2021)
Bijf je graag op de hoogte van ons programma en andere nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Bedankt voor je aanmelding!